Güleç

izlenme : 2151

• uye

KulpDer
    GÜLEÇ KÖYÜ: Eski adı ?Şavuşan? olan Güleç Köyü, Kulp?un güneydoğusunda yer almaktadır. Doğusunda İnkaya, batısında Bayır ve Temran, güneyinde Barın, kuzeyinde ise Akbulak köyü bulunmaktadır. İlçe merkezine uzaklığı 20 km olan köye ulaşım, Kulp-Diyarbakır karayolunun 5. kilometresinde ayrılan asfaltlanmış Hevedan yolu üzerinden sağlanmaktadır. Coğrafi yapısı fazla engebeli olmayan köy, kurak bir arazi üzerinde kurulmuştur. Etrafına oranla biraz daha yüksek olan bir tepenin yamacına kurulan köyde telefon, elektrik ve yol gibi altyapı hizmetleri mevcuttur. İçme suyunun evlerin etrafında kazılan kuyulardan karşılandığı köyde yaz aylarında sıkıntı yaşanabilmektedir. Akdoruk Grup İçme Suyu Projesi kapsamına alınan köy; projenin hayata geçmesiyle içme suyu şebekesine de kavuşmuş olacaktır. Yaklaşık 60 hanenin yer aldığı köyün nüfusu yapılan son genel nüfus sayımına (2000) göre 150?dir. Yüksek bir tepenin yamacına kurulan köyde içme suyu sıkıntısından kaynaklanan bir toplu yerleşme durumu gözlenmektedir. Kazılan içme suyu kuyularının etrafında kümelenmiş olan evler; genelde iki katlı taştan yapılmış toprak evlerdir. 1990?lı yıllarda yaşanan güvenlik olayları nedeniyle boşaltılan köydeki evlerin çoğu yıkılmış durumdadır. Son yıllarda ?Köylere Geri Dönüş Projesi? kapsamında yapılan teşvikler sonucu evlerine geri dönen ailelerin sayısı artmaktadır. Sulu arazini çok az bulunduğu köyde, temel geçim kaynağı kuru tarım ve hayvancılığa dayanır. Kuru arazilerde yetiştirilen buğday, arpa ve mercimek dışında; ayrıca Kulp Çayı kıyısındaki sulu arazilerde geçimlik meyve ve sebze yetiştiriciliği de yapılmaktadır. Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın yaygın olduğu köyde, bağcılık da gelişmiştir. Kulp ilçesinin en kaliteli üzümleri Güleç?in de dâhil olduğu Hevedan Bölgesinde yetiştirilir. Ayrıca köyde kuru arazilerde yetiştirilen ve hacmi normallerine göre biraz daha küçük olan armutlar da yetişmektedir. Sonbahar aylarında olgunlaşan armutlar ilçe merkezine getirilerek satılmaktadır. Sonuç olarak Güleç köyünde yetiştirilen ürünleri şu şekilde sıralayabiliriz: buğday, arpa, mercimek, üzüm, armut, sebze ve bazı meyve çeşitleri... Köyde bulunan ve daha önceleri açık olan okul; göç nedeniyle kapanmış ve halen de açılmamıştır. 2006 yılında İlçe Kaymakamlığı bünyesinde hizmet veren Köylere Hizmet Götürme Birliği?nin çalışmaları ile bakım ve onarımı yapılan okul, 2006?2007 eğitim-öğretim yılında tekrar hizmete açılacaktır. Köy merkezinde cami bulunmasına rağmen resmi din görevlisi olmaması nedeniyle dini eğiti ve ibadet hizmeti verilmemektedir. Köyün güneyinde yer alan Şeyh Şıvan Türbesi dini çekim merkezlerinden biridir. Eski bir evliya olduğu söylenen Şeyh Şıvan?nın türbesi köy sakinleri tarafından Perşembe ve Cuma günleri öğleden sonraları ziyaret edilerek Yasin-i Şerif okutulmakta ve dua edilmektedir. Köyün sınırları içerisinde herhangi bir önemli tarihi eser bulunmamakla beraber, güneydoğu tarafında bulunan Kulp Çayı kıyısındaki dik kayalıklarda doğal ve oyulmuş eski mağara yerleşimlerine rastlanmaktadır. Güleç köyünde eskiden yaylacılık faaliyetleri çok yaygındı. Ancak son yıllarda yaşanan güvenlik sorunları nedeniyle göç eden köy sakinleri yaylacılık faaliyetlerini terk etmek zorunda kalmıştır. Köye ait birçok geniş yayla bulunmaktadır.

18.10.2012