Hamzalı

izlenme : 1862

• uye

KulpDer
    HAMZALI KÖYÜ: Eski adı ?Şeyhhamza? olan köy, Kulp?un güneydoğusunda yer almaktadır. Doğusunda Batman-Sason, batısında Yakıt ve İnkaya, güneyinde Ayhan, kuzeyinde ise Uzunova ve Tuzla köyü bulunmaktadır. İlçe merkezine 28 km uzaklıkta olan bulanan Hamzalı köyüne ulaşım, Kulp-Hamzalı-Sason karayolu üzerinden sağlanmaktadır. Köye bağlı on mezra bulunmaktadır. Bunlardan Çöl, Sında ve Akyaprak mezraları diğerlerine oranla daha fazla gelişmiştir. Coğrafi yapısı dağlık ve engebeli olan köy merkezinde yol, elektrik ve telefon gibi altyapı hizmetleri mevcuttur. 140 hanenin bulunduğu köyün nüfusu 2000 yılı itibariyle yapılan genel sayım sonucuna göre 1026?dır. Köyün merkezinde toplu yerleşmeler hâkimdir. İçme suyu sıkıntısından kaynaklanan bu durum nedeniyle evler Kulp-Hamzalı-Sason karayolunun kuzey yamacında kümelenmiştir. Mezralarda ise merkeze aranla daha seyrek yerleşmeler mevcuttur. Evler genelde iki katlı, taş yapılı toprak evlerdir. Ancak 1990?lı yıllarda yaşanan güvenlik olayları nedeniyle köyden göç eden vatandaşların 2000?li ortamın düzelmesiyle tekrar köye geri dönmesi sonrasında yeniden yapılan evler genelde iki katlı betonarme yapılardan oluşmaktadır. Köyde yaşayan vatandaşların temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Köy merkezinde arazi yokluğundan kaynaklı hayvancılık gelişirken; mezralarında düz ve sulu arazilerin yaygın olması nedeniyle tarımsal faaliyetler daha gelişmiştir. Sulu tarımın yapılamadığı köy merkezinde büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın yanında, özellikle üzüm, armut, badem ve sımak yetiştiriciliği de yaygın olarak yapılmaktadır. Armut denince Kulp ilçesinde ilk akla gelen yer Hamzalı?dır. Sonbaharda olgunlaşan armutlar ilçe merkezine getirilerek satılmaktadır. Ayrıca badem yetiştiriciliğinin de yapıldığı köyde sonbaharda toplanan bademler kırılarak içleri ayıklanır ve ilçe ya da il merkezine götürülerek satılır. Köy merkezinde hayvancılık yaygınken; mezralarında tarım daha yaygındır. Düz arazilerin yaygın olarak bulunduğu Çöl ve Akyaprak mezralarında tarımsal faaliyetler çok gelişmiştir. Özellikle Çöl mezrası Uzunova Baraj suyundan faydalanabildiği için sulu tarım etkinlikleri çok gelişmiştir. Bu mezralarda buğday, arpa, tütün ve bölgenin iklimine uygun her türlü sebze-meyve yetiştiriciliği yapılmaktadır. Doğrudan gelir Desteği kapsamında Hamzalı Köyü?nde 2005 yılında toplam desteklenen ekili arazi miktarı yaklaşık 11000 dönüm civarındadır. Köy merkezinde 2 derslikli bir okul ve lojman bulunmaktadır. Okulda bir kadrolu öğretmen görev yapmaktadır. Köyde ortaokul bulunmadığı için altıncı sınıfa geçen öğrenciler Taşımalı Eğitim Uygulaması kapsamında servis aracı ile ilçe merkezinde bulunan Atatürk İlköğretim Okulu?na taşınmaktadır. Köyün Sında, Çöl ve Akyaprak mezralarında birer okul eğitim-öğretim hizmetlerini sürdürmektedir. Köy merkezinde bulunan camide bir kadrolu imam görev yapmaktadır. Köy civarında herhangi bir dini çekim merkezi bulunmamaktadır. Köyde ticari ünite olarak herhangi bir yer bulunmamaktadır. Eskiden açık olan Sağlık Ocağı ve Ziraat Binası göç sonrası köyün boşalmasıyla kapanmıştır. 2005 yılında bakım ve onarımına başlanan bu binaların 2006 yılının sonlarına doğru faaliyete geçmesi beklenmektedir. Ayrıca Hamzalı Çöl mezrası mevkiinde yapımına başlanan bir değirmen işletmesi ile çevre köylerin un ve yem ihtiyaçları karşılanacaktır. Tarihi yerler olarak köyün doğusunda yer alan Zori Çayı?nın kıyısında mağara yerleşmeleri bulunmaktadır. Ayrıca köyde doğal güzellikler de mevcuttur.

18.10.2012